Kuormituspatterit osa 3 - Nousevat toistot

13.05.2020

Nousevat toistot ovat laskevien toistojen vastakohta, siinä mielessä että jokaisella sarjalla toistot kasvavat ja samaan tapaan kuormat laskevat. Nousevat sarjat on laskevien sarjojen tapaan helppo tapa ottaa käyttöön erikoisempia kuormituspattereita. 

Nousevien toistojen kuormituspatterissa tärkeää on, että ensimmäisen sarjan paino on hieman matalampi kuin kyseisen toistomäärän maksipaino. Tämän jälkeen lisäät painoa seuraaviin sarjoihin aina 2-3 prosenttia kerrallaan. Tämä mahdollistaa kuormituspatterin oikeaoppisen suorittamisen ilman liiallista painon vähentämistä kumuloituvan väsymyksen seurauksena. 

Esimerkki nousevien toistojen kuormituspatterista:

5x100 (tällä painolla saisit 6-8 toistoa)
6x97.5
7x95
8x92.5
9x90

Seuraavalla treenikerralla voit aloittaa viiden toiston sarjan 2-3 prosenttia korkeammasta kurmasta, ja tehdä vastaavan lisäyksen myös seuraaviin sarjoihin.

Nousevien toistojen kuormituspatterissa voit käyttää korkeampiakin toistomääriä johtuen kuormituspatterin luonteesta. En silti henkilökohtaisesti menisi yli 12 toiston viimeisellä sarjalla. 
Tämän kuormituspatterin hyödyllisin käyttökohde on hypertrofiaan tähtäävässä ohjelmassa.
Vaikka teetkin raskaimmat sarjat ollessasi "tuore", on kuormituspatterin suurin anti silti hypertrofiassa. Tämä johtuu siitä, että vaikka ensimmäiset sarjat ovat raskaampia, ne yhä enemmän toimivat potentioiden 3-4 viimeistä sarjaa. 

Nousevissa toistoissa on myös hyvä huomioida hieman tarkempi liikekohtainen lämmittely kuin laskevien toistojen kuormituspatterissa. Tämä johtuu siitä että nousevissa toistoissa ensimmäinen sarja on aina raskain, ja täten myös käyttää suurinta kuormaa.